Buletin Pinjaman Peribadi Yayasan Ihsan Rakyat (yir)

Untuk semakan kelayakan pinjaman peribadi Yayasan Ihsan, sila Call/SMS/Whatsapp payslip e penyata gaji terkini ke 0192983056.

Berhubung terus dengan pihak kami melalui whatsapp

direct link whatsapp

 

Terbuka kepada kakitangan kerajaan berjawatan tetap dan polis sahaja.

Buletin Pinjaman Peribadi Yayasan Ihsan Rakyat (yir)

-----5 November 2017: Buku Bank untuk tujuan bank-in duit ke akaun pemohon

Jika pemohon mahu memasukkan duit loan menggunakan akaun bank yang masuk gaji, pemohon boleh fotostat muka depan buku bank ataupun memadai dengan print muka depan online banking.

Contohnya : akaun bank yang masuk gaji adalah Maybank, jadi pemohon boleh menyertakan print muka depan dari maybank2u yang tertera nama penuh dan no ic.

Jika ingin memasukkan duit loan selain dari akaun bank masuk gaji, pemohon mesti menyertakan muka depan buku bank yang mesti tertera 3 item spt nama penuh, no ic dan no akaun

-----2 November 2017:Jumlah loan max untuk kontrak staf

Max loan utk staf kontrak 15k sahaja. Jika nak buat lebih loan dari 15k, perlu buka akaun kedua. Akaun kedua akan dibuka selepas loan yang pertama dengan Yayasan Ihsan Rakyat approve dan sudah dipotong dalam slipgaji.

-----6 September 2017: Kontak staf kini layak buat loan. Betul ke?

Ya. kakitangan awam berjawatan kontrak (AG kontrak) adalah layak untuk memohon loan yir ataupun yyp tetapi syarat nya pemohon mestilah bekerja sekurang-kurangnya 2 tahun dalam perkhidmatan sebelum membuat pinjaman.

Keistimewaan yang dinikmati adalah sama dengan kakitangan kerajaan berjawatan tetap.YYP juga boleh buat

Interest rate adalah sama yang dinikmati oleh penjawat awam tetap iaitu 7.99%, 8.99% dan 9.99%. Terbuka juga staf kontrak Jabatan Kebajikan Masyarakat, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), guru Tabika, staf Majilis Sukan Negara (MSN), Institut Sukan Negara (ISN) dan lain-lain

-----1 September 2017: Masalah intransit MBSB?

Masalah intransit MBSB sekarang ini banyak menghantui pemikiran dan perasaan kerana banyak koperasi yang tidak boleh buat loan jika pemohon mempunyai rekod intransit mbsb waslah.

Sila dapatkan info intransit dengan menghubungi MBSB dan maklumkan kepada pihak kami bila tarikh pemotongan baru mbsb akan dibuat (tahun dan bulan start potong).

Jika ada intransit mbsb dan potongan selepas 7 bulan, anda layak memohon dengan YIR tetapi kelayakan akan ditolak siap-siap dengan ansuran intransit mbsb. Tetapi masalah ini boleh diselesaikan dengan anda memohon dengan kami loan yayasan perlis.

-----13 Ogos 2017: Anggota PDRM di seluruh Malaysia boleh buat loan dengan bersyarat

Syarat adalah majikan MESTI boleh mengesahkan borang loan. Pegawai yang akan sahkan borang loan adalah pegawai yang dilantik dan diberikuasa oleh majikan. Cuba tanya bahagian pentadbiran/ketua jabatan untuk mengetahui pegawai mana yang layak utntuk mengesahkan borang loan. Sila abaikan info pada 3 july 2017.

-----3 Julai 2017: Interest dikekalkan tetapi....

Interest dikekalkan pada flat rate 7.99% tetapi payout dikurangkan dari 81% sejak tahun lepas menjadi 75%. Harap maklum. Tetapi jika ada kesulitan dan merugikan, kami ada cara bagi mengatasi bebanan anda.

-----3 July 2017: PDRM sudah boleh buat loan tau

Ya PDRM anggota polis layak buat loan dengan syarat anda perlu mendapatkan surat pengesahan jawatan dari jabatan integriti pdrm. Jawatan ASP ke atas utk mengesahkan borang loan. Masih lagi tertakluk kepada 60% BERITA BAIK ANGGOTA PDRM BOLEH MEMOHON PINJAMAN PERIBADI DENGAN YAYASAN IHSAN RAKYAT: Ya dahulunya permohonan untuk anggota polis diberhentikan sementara kerana masalah tidak dibenarkan membuat loan selain dari loan Koperasi Polis. Tetapi sekanrag ini boleh buat loan.

PENGESAHAN DARI JABATAN INTEGRITI PDRM
Berkuatkuasa hari ini, semua borang permohonan YIR atau YYP yang dipohon oleh anggota polis mesti mendapatkan pengesahan dari Jabatan Integriti. Ini bererti pemohon mesti mendapatkan surat pengesahan jawatan yang terkini dari Jabatan Integriti sahaja. Selain dari Jabatan Integriti PDRM loan tidak dibenarkan. Sila rujuk blog terkini untuk info terbaharu surat pengesahan jawatan untuk anggota polis

-----7 July 2017: PDRM tak perlu dapatkan surat integriti dari jabatan integriti

Boleh buat Info yang baru kami terima. Anggota Polis sudah tidak perlu mendapatkan surat pengesahan jawatan yang mempunyai gaji semasa dari Jabatan Integriti PDRM lagi kerana keputusan untuk kebenaran membuat pinjaman peribadi tidak lagi pengesahan dari Jabatan Integriti. Pemohon yang serius untuk memohon pinjaman peribadi YIR mesti mendapatkan surat pengesahan jawatan dari pegawai yang layak dilantik oleh majikan untuk mengesahkan surat pengesahan jawatan dan juga dokumen-dokumen loan yang lain. Pegawai Unit Gaji, Bahagian Kewangan, Ketua Unit, Ketua Balai dan mana-mana pegawai atasan adalah layak jika pegawai tersebut dilantik oleh majikan untuk mengesahkan borang loan. Sila bertanya dengan majikan pegawai yang boleh dan layak mengesahkan borang loan

public bank

Recommended Personal Loan Public Bank Berhad PBB: Personal loan Public Bank Berhad for government sector Terbuka untuk kakitangan kerajaan dan badan berkanun. Interest terendah 2018 iaitu 5.20% (interest 2017 4.88%) dan payout 97%. Tidak boleh ctos. Tertunggak 2-3 bulan.. Musim perayaan tahun ini syarat dilonggarkan. Baik untuk fresh loan dan overlap loan. Prinsip akad jual beli shariah compliant under Public Islamic Berhad MCCM Resources. Pemohon akan mendapat satu SMS (mesej pesanan ringkas) memberitahu loan approve <<Info lanjut>>

kobeta

Recommended Personal Loan Koperasi Bersatu Tenaga (Kobeta): Koperasi Bersatu Tenaga (Kobeta) Blacklist tinggi layak Pinjaman terbaik untuk blacklist tinggi dan bankruptcy. Kobeta personal financing Kobeta Fast Cash KC2 dan KC1 Normal. Apply loan untuk kegunaan raya dan pergi bercuti. Dana (fund) dah nak habis. Kerjasama dengan bank tempatan . Pinjaman kerajaan sahaja <<Info lanjut>>

-----23 June 2017: YIR officially sudah dibuka utk permohonan pinjaman peribadi

Ya sudah dibuka semula menggunakan borang yang sama. Interest utk loan Aidilfitri adalah 7.77% (improved interest rate) dan memang proses paling cepat. Sila mohon sekarang!

-----20 April 2017: YIR officially sudah diberhentikan buat sementara waktu. Harap maaf

Harap maklum, kepada semua staf kerajaan, loan YIR ditutup buat sementara ekoran masalah teknikal. Oleh yang demikian, loan YYP iaitu yayasan Perlis boleh dimohon menggantikan loan YIR ini. Borang angkasa 2 set harus disediakan bagi menggantikan borang YIR10 dan kena sign balik dan isi semula borang permohonan berwarna biru bagi menggantikan borang yir berwarna kuning. Berkuatkuasa serta merta.

-----1 Mac 2017: Interest direndahkan sempena promosi bulan Mac

BKhabar bahagia kerana interest 8.99% diturunkan dan digantikan dengan kadar keuntungan loan 7.99%. Payout dinaikkan dari 81% menjadi 85%. Hanya bulan Mac sahaja.

-----1 Jan 2017: Selamat Tahun Baru

Wishing to you a happy new year and may bring glory to your life. Jangan lupa apply loan dengan kami ya. Call/ SMS/ Whatsapp payslip e penyata gaji anm ke 019-2983056. Bagi mengelakkan kelewatan dan proses menjadi tergendala, beberapa langkah MESTI diambil oleh pemohon

NEXT? SAMBUNGAN PINJAMAN PERIBADI YAYASAN IHSAN RAKYAT>>